Inspiracje do tematu "Wyposażenie gastronomii"

Wyposażenie gastronomii to przede wszystkim zaopatrzenie stołów restauracji, kawiarni i hoteli oraz sprzęt kuchenny. Zastawa porcelanowa, srebro i szkło stołowe stanowią absolutną podstawę jeśli chodzi o atrakcyjne podanie posiłku. To, co znajduje się na stole powinno stanowić zharmonizowaną kompozycję, której poszczególne elementy eksponują każdą potrawę. Nie powinny one przysłaniać samego dania.

Współcześnie właściciele restauracji i kawiarni wybierając najczęściej białą zastawę stołową, która pasuje do każdego wystroju wnętrza, charaktery uroczystości oraz stylistyki potrawy i reszty elementów. Dobranie odpowiednich sztućców oraz kieliszków i szklanek do takiej porcelany nie sprawia problemu. Wyposażenie gastronomii to również zaopatrzenie samej kuchni. Wysokiej jakości zamrażarki, chłodziarki, kuchenki, zmywarki i wyparzarki powinny być ściśle dostosowane do potrzeb danego lokalu. Wybierając sprzęt należy kierować się normami bezpieczeństwa i higieny pracy. Sprzęt bufetowy z kolei powinien być łatwy w obsłudze również dla gości, ale również atrakcyjny wizualnie.