Wyposażenie gastronomii

Każda, nawet najmniejsza działalność w branży gastronomicznej, wymaga odpowiedniego zaplecza w postaci sprzętu kuchennego, naczyń serwisowych oraz zastawy porcelanowej, srebra i szkła stołowego, a także artykułów służących do obsługi szwedzkiego bufetu. Na potrzeby właścicieli restauracji, hoteli i kawiarni poszczególne firmy tworzą ofertę zaopatrzenia w odpowiednie akcesoria oraz urządzenia ułatwiające pracę i uatrakcyjniające podanie każdej potrawy. Wyposażenie gastronomii obejmuje zastawę porcelanową, szkło gładkie i kryształowe, sztućce gastronomiczne, mały i duży sprzęt kuchenny, przybory kuchenne oraz naczynia bufetowe. Każda działalność gastronomiczna, catering, restauracja, czy hotel mogą wybrać spójny zestaw, który będzie świadczył o prestiżu firmy.

Pierwszym krokiem do sukcesu jest zadowolenie gości, na które nic nie wpływa tak, jak przyjemna atmosfera w danym miejscu, na którą składa się przede wszystkim wspaniały smak i aromat serwowanych potraw, piękne wnętrze oraz atrakcyjny wygląd każdego dania. W trosce o urozmaicenie efektowności posiłków należy zadbać o zachwycającą zastawę porcelanową. Każdy pojedynczy element, w postaci filiżanek, kubków, różnej wielkości i głębokości talerzy, misek, miseczek, cukiernic i innych może decydować o poziomie zadowolenia gości. Warto zadbać o każdy detal. Kompozycja podania powinna być przede wszystkim spójna i zharmonizowana z pozostałymi elementami, stylistyką potrawy oraz wystrojem wnętrza. W doborze porcelany należy kierować się kształtem, kolorem, dekorami lub ich brakiem, funkcjonalnością, liczą elementów w zestawie, jakością ceramiki oraz producentem.

Ojczyzną europejskich wyrobów porcelanowych są Niemcy. Sięgając do źródeł możemy zagwarantować naszej restauracji najwyższej jakości zastawę stołową. Porcelana wynaleziona została w Chinach już w siódmym wieku, a w Europie technikę jej produkcji odkrył w osiemnastym wieku Ehrenfried Walther von Tschimhaus. Była ona wówczas uważana za kruszec i wykorzystywana jako formę zapłaty królewskiej. Dzisiaj produkowana jest masowo, ale nigdy nie utraciła statusu dzieła sztuki. Najbardziej znanym i prestiżowym producentem porcelany jest Rosenthal. Firma sięga końca dziewiętnastego wieku i do dzisiaj tworzy zachwycające egzemplarze porcelanowej sztuki użytkowej. Dla Rosenthal pracował między innymi Salvador Dali oraz Henry Moore. Wspaniałe wyroby porcelanowe Rosenthal są bardzo wysokiej jakości eleganckimi ozdobami stołu. Każdy pojedynczy komponent projektowany jest przez znanych designerów lub samych właścicieli firmy. Dla miłośników zastawy porcelanowej wyroby Rosenthal są wyrazem doskonałości. Są one perełką wśród ceramiki i gratką dla każdego kolekcjonera. Produkuje raczej zestawy upominkowe i pojedyncze egzemplarze dla pasjonatów niż zastawy stołowe na użytek działalności gastronomicznej. Niemniej jednak warto wspomnieć o tym producencie, którego wyroby zachwycają każdego. Na rynku europejskim i światowym istnieje wiele firm niemieckich i nie tylko, które oferują sprzedaż wyrobów porcelanowych dla restauracji, hoteli i kawiarni. Zestawy obejmują zarówno naczynia stołowe, jak i serwisowe, które umożliwiają całkowicie spójny dobór poszczególnych komponentów, które będą idealnie współgrać z charakterem potrawy, danego przyjęcia oraz wystrojem wnętrza. Bogaty wybór jest istotny, ponieważ pozwala nam dostosować poszczególne komponenty ściśle do całej reszty i stworzyć idealnie zgraną kompozycję, co niewątpliwie wpływa na zadowolenie gości. Spośród producentów wyrobów porcelanowych dla branży gastronomicznej wymienić można Seltmann Weiden, Karolina, Lubiana oraz Villa Italia. Poszczególne komponenty zestawów charakteryzują się wysoką wytrzymałością na drobne uszkodzenia oraz ścieranie. Przede wszystkim jednak dzięki bogatemu wzornictwu każda restauracja i kawiarnia mogą wybrać odpowiednią zastawę stołową.

Wyposażenie gastronomii obejmuje również sztućce, które nadają wyrazu i elegancji każdej kompozycji. Muszą one być idealnie dostosowane do porcelany stołowej. Minimalistyczne wzornictwo i nowoczesna, satynowa stal pasuje do nowoczesnych prostych kształtów. Bogato zdobione srebro stołowe harmonizuje z porcelaną tradycyjną. Współcześnie elegancja nie oznacza jednak przepychu. Subtelna zastawa stołowa, na którą składają się proste formy, brak dekorów, gładkość i chłodna kolorystyka może świadczyć o wytworności podania. Wśród popularnych producentów, udostępniających zestawy sztućców jako wyposażenie gastronomii wyróżnić możemy firmę Amefa lub Picard&Wielputz. Ich wyroby posiadają ciekawe kształty oraz przede wszystkim charakteryzują się wysoką jakością stali. Srebro stołowe w restauracji, kawiarni lub hotelu musi być bardzo wytrzymałe, ponieważ jest bardzo często używane i nieustannie myte w zmywarkach przemysłowych. Najważniejsze jest zachowanie wysokiego połysku i pierwotnego kształtu. Stal 18/10 zapewnia dłuższy czas użytkowania oraz odporność na wygięcia i złamania. Sztućce stosowane w branży gastronomicznej muszą być funkcjonalne i składać się zarówno z narzędzi serwisowych, jak i stołowych.

Ważnym elementem kompozycyjnym jest szkło gastronomiczne w postaci kieliszków, szklanek, pucharków, salaterek i misek. Jeżeli zdecydowaliśmy się wcześniej na gładką uniwersalną porcelanę o prostych kształtach, wybór szkła jest dowolny. Zarówno bogato zdobione, jak i smukłe kieliszki pasują do tego typu zastawy stołowej. Szkło stołowe zdobione lub kolorowe stanowi doskonały akcent i przeciwwagę dla kompozycji z prostą porcelaną. Wśród wiodących na rynku światowym producentów wyróżnić możemy czeską firmę Crystalex, która oferuje zarówno wyposażenie gastronomii, jak i wyroby szklane dla gospodarstw domowych.

Wyposażenie gastronomii obejmuje również zaopatrzenie w sprzęt zaplecza kuchennego. Wśród urządzeń tego typu znajdują się zmywarki, chłodziarki, zamrażarki i kuchenki oraz mniejszy sprzęt, taki jak maszynki do mięsa, opiekacze, tostery, gofrownice, patelnie elektryczne, miksery i wiele innych. Warto zwrócić uwagę na ich jakość. Urządzenia kuchenne powinny być przede wszystkim bezpieczne dla personelu i łatwe w obsłudze oraz w miarę możliwości bezawaryjne.